Total blocking time tbt


In de wereld van webontwikkeling en website-optimalisatie zijn er verschillende metrieken die de prestaties en gebruiksvriendelijkheid van een website kunnen beïnvloeden. Een van deze belangrijke metrieken is de totale blokkeringstijd, of Total Blocking Time (TBT). In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat TBT precies is en waarom het zo cruciaal is voor de prestaties van een website.

## Wat is de totale blokkeringstijd (TBT)?
Totale blokkeringstijd (TBT) is een prestatiemetriek die meet hoeveel tijd er verstrijkt waarbij een gebruiker niet in staat is om met een webpagina te interageren. Dit gebeurt wanneer de hoofdthread van de browser wordt geblokkeerd door JavaScript-taken die langer dan 50 milliseconden duren. Tijdens deze periode kunnen gebruikers niet klikken, scrollen of andere acties uitvoeren, wat leidt tot een frustrerende ervaring. TBT wordt gemeten vanaf het moment dat de inhoud van de pagina begint te laden (First Contentful Paint, FCP) tot het moment dat de pagina volledig interactief is (Time to Interactive, TTI).

## Het belang van TBT voor websiteprestaties
Het optimaliseren van de totale blokkeringstijd (TBT) is van groot belang voor de algehele prestaties en gebruikerservaring van een website. Een hoge TBT kan leiden tot een trage en niet-responsieve website, wat gebruikers frustreert en kan resulteren in een hoger bouncepercentage. Bovendien heeft TBT een directe invloed op de Core Web Vitals, een reeks door Google geïntroduceerde metrieken die de gebruikservaring van websites evalueren. Websites met een lage TBT laden sneller en bieden een vloeiendere interactie, wat niet alleen de tevredenheid van de gebruiker verhoogt, maar ook kan bijdragen aan een betere positie in zoekmachines. Het verminderen van TBT door optimalisatie van JavaScript en andere bronnen is daarom essentieel voor het verbeteren van de prestaties en de algehele effectiviteit van een website.

Het begrijpen en optimaliseren van de totale blokkeringstijd (TBT) is een cruciaal aspect van moderne webontwikkeling. Door aandacht te besteden aan deze metrieken kunnen ontwikkelaars niet alleen de prestaties van hun websites verbeteren, maar ook de algehele gebruikerservaring verrijken. In een tijd waarin snelheid en responsiviteit van essentieel belang zijn, kan een lage TBT het verschil maken tussen een succesvolle website en een die gebruikers ontmoedigt.