Hoog in Google

Het bereiken van een hogere positie in Google’s zoekresultaten kan een uitdaging zijn, gezien de honderden variabelen die invloed hebben op je ranking. SEO (Zoekmachineoptimalisatie) richt zich primair op dit doel. In dit artikel onthul ik de betekenis hiervan en de manieren waarop je jouw Google-ranking kunt verbeteren, zonder noodzakelijkerwijs samen te werken met een gespecialiseerd SEO-bureau.

 

Hoe kom je hoger in Google?

Eenvoudig gezegd leidt actieve optimalisatie van SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, tot een hogere positie in Google op een organische manier. Het grote voordeel hiervan is dat het niet noodzakelijk is om per klik te betalen, wat wel het geval is bij SEA (zoekmachinemarketing).

Zoekmachineoptimalisatie omvat in de basis drie belangrijke pijlers: inhoud, technische aspecten en autoriteit. Het is de synergie tussen deze elementen die uiteindelijk bepaalt hoe hoog je in Google komt te staan.

Als je je bijvoorbeeld uitsluitend focust op de inhoud zonder aandacht te besteden aan de technische kant, zal het moeilijk zijn om voor competitieve zoektermen hoger in de zoekresultaten te komen. Dit principe geldt ook vice versa.

 

De noodzaak om hoger in Google te staan

Bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het primaire doel om een landingspagina of een gehele website hoger te laten scoren in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Een hogere positie in de organische zoekresultaten leidt tot meer organisch verkeer naar de website, wat op zijn beurt de conversieratio kan verhogen.

Voor veel van mijn klanten is het verhogen van de conversie door middel van hogere posities in Google het uiteindelijke doel. Het aantrekken van veel bezoekers is aangenaam, maar het zijn vooral de kwalitatieve conversies die uit deze hoge posities voortkomen, die de omzet stimuleren.

Het streven is vaak om de nummer één positie in Google te bereiken voor de meest cruciale zoektermen. Echter, om de effectiviteit van mijn SEO-inspanningen te beoordelen, focus ik op verschillende prestatie-indicatoren:

– Het behalen van hoge posities in Google;

– Het vergroten van naamsbekendheid;

– Het vestigen van thought leadership;

– Het genereren van conversies of verkopen via de webshop, zowel in B2B als B2C;

– Het aantrekken van leads, voornamelijk in B2B;

– Het verhogen van het aantal organische bezoekers;

– Het verbeteren van de gebruikerservaring;

– Het opbouwen van autoriteit door middel van linkbuilding.

Deze prestatie-indicatoren moeten altijd aansluiten bij de doelen van jouw organisatie. Lees verder om te ontdekken hoe ik werk aan het bereiken van deze doelstellingen.

 

Bekijk de uitleg in deze video

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over hoger in Google komen doormiddel van SEO (zoekmachine optimalisatie).
Understand search optimization SEO (video).
 

40 tips om hoger in Google te komen

Hier volgen 40 “praktische” tips waarmee je zelfstandig kunt werken aan het verbeteren van de positie van je website in Google. Onder deze lijst vind je een schema dat ik heb samengesteld om je te helpen deze tips op een geordende manier toe te passen, zodat je er daadwerkelijk en effectief mee aan de slag kunt gaan. Deze tips zijn chronologisch geordend voor jouw gemak

TipUitleg
1. Optimaliseer je meta titelsDe meta titel is het eerste dat gebruikers en Google zien in de zoekresultaten, dus zorg ervoor dat het relevant en aantrekkelijk is.
2. Verbeter je meta beschrijvingenMeta beschrijvingen moeten duidelijk uitleggen wat de pagina inhoudt, en moeten aantrekkelijke call-to-actions bevatten.
3. Gebruik relevante zoekwoordenZoekwoorden onderzoek is cruciaal om te begrijpen wat je doelgroep zoekt en hoe je hen kunt bereiken.
4. Optimaliseer je URL structuurSchone en eenvoudige URLs zijn gemakkelijker te delen en worden beter begrepen door zoekmachines.
5. Verbeter site snelheidSite snelheid is een ranking factor voor Google. Snelle websites bieden een betere gebruikerservaring.
6. Implementeer responsief ontwerpEen responsieve website werkt goed op alle apparaten, wat essentieel is aangezien mobiel zoeken blijft groeien.
7. Optimaliseer voor mobiele apparatenGoogle gebruikt mobiel-eerst indexeren, dus zorg dat je site mobielvriendelijk is.
8. Gebruik header tags effectiefHeader tags helpen structuur aan je content te geven en verbeteren de leesbaarheid.
9. Voeg alt-teksten toe aan afbeeldingenAlt-teksten helpen zoekmachines de afbeeldingen te begrijpen en zijn belangrijk voor SEO.
10. Creëer kwalitatieve en relevante contentContent is koning. Hoogwaardige, relevante content trekt meer bezoekers en verbetert de SEO-prestaties.
11. Update regelmatig je contentFrequente updates houden je site relevant en interessant voor terugkerende bezoekers en zoekmachines.
12. Implementeer structured dataStructured data helpt zoekmachines je pagina’s beter te begrijpen en kan de zichtbaarheid in de zoekresultaten verbeteren.
13. Maak gebruik van interne linkingInterne links helpen zoekmachines de structuur van je website te begrijpen en verbeteren de site navigatie voor gebruikers.
14. Verkrijg kwalitatieve backlinksBacklinks zijn een cruciaal onderdeel van SEO. Links van hoge kwaliteit van gerespecteerde websites helpen je autoriteit te verhogen.
15. Optimaliseer je afbeeldingenZorg ervoor dat afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voor snel laden zonder kwaliteitsverlies.
16. Gebruik sociale media om content te promotenSociale signalen zijn geen directe SEO ranking factor, maar ze kunnen helpen om meer verkeer naar je site te leiden.
17. Gebruik lokale SEO techniekenVoor lokale bedrijven kan lokale SEO enorm helpen om zichtbaar te zijn in geografisch specifieke zoekopdrachten.
18. Implementeer HTTPSHTTPS is een signaal van vertrouwen en veiligheid, en het is een factor in Google’s ranking algoritmen.
19. Verwijder dode linksDode links leveren een slechte gebruikerservaring op en kunnen je SEO-ranking schaden.
20. Minimaliseer bounce rateEen hoge bounce rate kan duiden op inhoudelijke of technische problemen die de gebruikerservaring schaden.
21. Gebruik Google My BusinessVoor lokale SEO is het gebruik van Google My Business essentieel om goed te ranken in Google Maps en lokale zoekopdrachten.
22. Pas de site architectuur aanEen logische structuur helpt zoekmachines en gebruikers je website gemakkelijker te navigeren.
23. Optimaliseer voor voice searchOptimaliseren voor spraakgestuurde zoekopdrachten kan helpen om een nieuwe gebruikersbasis aan te trekken.
24. Creëer multimedia contentVideo’s, podcasts en andere multimedia formats kunnen helpen om engagement te verhogen en meer verkeer te genereren.
25. Gebruik relevante outbound linksOutbound links naar gerespecteerde bronnen kunnen helpen om de betrouwbaarheid en autoriteit van je content te verhogen.
26. Optimaliseer je pagina titels voor SEOTitels moeten de zoekwoorden bevatten waarvoor je wilt ranken, en moeten duidelijk en beschrijvend zijn.
27. Implementeer paginering techniekenPaginering helpt om grote sets van data of content beheersbaar en toegankelijk te maken voor gebruikers en zoekmachines.
28. Gebruik Google Search ConsoleDeze tool biedt waardevolle inzichten in hoe je site presteert in de zoekresultaten en laat zien waar verbeteringen mogelijk zijn.
29. Monitor je concurrentenHoud je concurrenten in de gaten om te zien welke SEO-technieken zij gebruiken en hoe je daarvan kunt leren.
30. Gebruik keyword toolsZoekwoorden tools helpen om de beste zoekwoorden te vinden voor je SEO strategie.
31. Pas breadcrumb navigatie toeBreadcrumb navigatie verbetert zowel de gebruikerservaring als de interne link structuur van je site.
32. Optimaliseer voor “featured snippets”Featured snippets bieden een kans om boven de normale zoekresultaten te verschijnen, wat de zichtbaarheid aanzienlijk kan verhogen.
33. Gebruik A/B testen voor je landingspagina’sA/B testen helpt om te bepalen welke elementen van een pagina het best presteren in termen van gebruikersengagement en conversies.
34. Analyseer je verkeersbronnenHet analyseren van waar je verkeer vandaan komt kan helpen om je SEO strategie beter te richten.
35. Gebruik content clustersDoor gerelateerde onderwerpen samen te groeperen in clusters, kun je de autoriteit van je site op specifieke onderwerpen versterken.
36. Voer regelmatig SEO audits uitPeriodieke SEO audits helpen om problemen en kansen voor verbetering te identificeren.
37. Optimaliseer voor langere zoektermen (long-tail keywords)Long-tail keywords zijn minder competitief en kunnen helpen om specifiekere en geëngageerde bezoekers aan te trekken.
38. Focus op gebruikersintentieVerstaan wat gebruikers echt zoeken kan helpen om je content en SEO strategieën beter af te stemmen.
39. Verminder de laadtijd van pagina’sSnellere laadtijden verbeteren niet alleen de gebruikerservaring, maar zijn ook een belangrijke SEO factor.
40. Gebruik effectieve call-to-actionsEen sterke call-to-action verbetert de gebruikerservaring en conversieratio’s.
40 tips om hoog in Google te komen.

Deze 40 tips samengevoegd in één stappenplan

Dat is een behoorlijke lijst met aanbevelingen. Hieronder vind je een SEO-stappenplan, systematisch georganiseerd in een logische volgorde.

StapTijdsduurUrgentieUitleg
1. SEO-analyse opstellenEerste maandHoogEerst moet je begrijpen hoe je huidige website presteert op het gebied van SEO, identificeer sterke punten, zwaktes en gebieden die verbetering nodig hebben.
2. Zoekwoordonderzoek en concurrentieanalyseEerste maandHoogBegrijp de zoektermen die relevant zijn voor je bedrijf, hoe ze presteren en hoe je concurrenten ze gebruiken.
3. Website- en pagina-optimalisatieEerste en tweede maandHoogOptimaliseer je website en pagina’s voor SEO, inclusief titels, beschrijvingen, afbeeldingen, URL-structuur, interne links en inhoud.
4. Contentcreatie en optimalisatieDoorlopend (maandelijks)HoogCreëer nieuwe en waardevolle content die geoptimaliseerd is voor je doelzoekwoorden en biedt waarde voor de gebruiker.
5. Mobielvriendelijk en snelheidsoptimalisatieDerde maandHoogZorg ervoor dat je website snel laadt en goed werkt op mobiele apparaten, want dit is cruciaal voor zowel SEO als gebruikerservaring.
6. Linkbuilding en gastbloggenDoorlopend (maandelijks)MediumBegin met het bouwen van kwalitatieve backlinks naar je website en overweeg gastbloggen om je zichtbaarheid en autoriteit te vergroten.
7. Sociale media en Google Mijn BedrijfVierde maandMediumMaak gebruik van sociale media om verkeer te genereren en als je een lokaal bedrijf hebt, zorg er dan voor dat je Google Mijn Bedrijf optimaal benut.
8. Structureren van gegevens en Schema MarkupVijfde maandMediumImplementeer gestructureerde gegevens en schema markup om Google te helpen je website beter te begrijpen.
9. Gebruik van Google ToolsVijfde en zesde maandMediumMaak gebruik van Google Search Console en Google Analytics om je prestaties te volgen en te verbeteren.
10. Blijf testen en verbeterenGedurende de gehele periode en daarnaLaagSEO is een doorlopend proces, blijf dus constant testen, leren en verbeteren.
40 tips om hoger in Google te komen in één stappenplan.

 

 

Hoger in Google komen: welke indicatoren zijn cruciaal?

Het uiteindelijke doel is meer dan alleen een toppositie in Google bereiken; het gaat erom de gewenste conversie te behalen via organisch verkeer, iets wat concreet en meetbaar moet zijn via zowel micro- als macrodoelstellingen. Deze meetbare indicatoren worden vastgesteld op basis van de algemene bedrijfsdoelstellingen.

Binnen een SEO-strategie kunnen diverse doelstellingen worden opgesteld, elk met specifieke voordelen en beperkingen.

– Zoekwoordposities. Dit beschouw ik als het meest objectieve doel, voornamelijk omdat het grotendeels ongevoelig is voor seizoensgebonden schommelingen (hoewel in sectoren zoals de reisbranche tijdens de zomermaanden de concurrentie en dus de investeringen kunnen toenemen).
– Aantal organische bezoekers. Dit is vooral relevant voor trajecten met een brede focus, aangezien het uitdagend is om te rapporteren over 500+ zoekwoorden zonder de aandacht van het management te verliezen.
– Gemiddelde positie van zoekwoorden. Is het dan niet mogelijk om een gemiddelde positie voor deze 500 zoekwoorden te geven? Naar mijn mening is dit onvoldoende, omdat het te weinig inzicht geeft in de nuances.
– De click-through rate (CTR) van specifieke zoekwoorden. Dit kan een optie zijn in combinatie met de positie van zoekwoorden. Echter, je bent hierbij afhankelijk van externe factoren zoals concurrenten die een featured snippet winnen of de plotselinge weergave van locatieresultaten voor een zoekterm. Ook advertenties kunnen een significante impact hebben.

Voor een nauwkeurige rapportage over de voortgang in Google-ranking, raad ik aan om een mix van de bovengenoemde methoden te gebruiken. Kies voor een aanpak die reproduceerbaar is, waarmee je nauwkeurig kunt zijn en onafhankelijk blijft van seizoensgebonden variaties van klanten.

Het rapporteren op basis van conversies zie ik als een risico, omdat je daarmee afhankelijk wordt van eventuele wijzigingen die de klant aan de website maakt, wat kan leiden tot een daling of stijging in conversies.

 

 

De voordelen van organisch met je website hoger in Google komen

Er zijn veel redenen te bedenken waarom ik liever organisch hoog in Google sta dan met bijvoorbeeld een advertentie (dit is SEA). Een greep uit de voordelen van hoog in Google staan door SEO kun je hieronder vinden. Organisch hoog in Google staan zorgt voor..

 • een hogere, intrinsieke waarde van de website (en het bedrijf);
 • een hogere click through rate (tot wel 50%);
 • bewezen kwalitatievere bezoekers die sneller converteren;
 • gratis klikken (je betaalt niet per klik);
 • een verder geoptimaliseerde website (anders kom je niet hoog in Google te staan);
 • duurzaamheid en stabiliteit, wanneer je er staat zak je niet zomaar terug;
 • meer vertrouwen, bezoekers hebben meer vertrouwen in de organische resultaten;
 • een hoger marktaandeel;
 • herkenning en thought leadership binnen je markt;
 • klant retentie wanneer dit zo wordt ingericht dat de website goed vindbaar is, ook voor bestaande klanten;
 • autoriteit, een hoge positie in Google draagt bij aan de perceptie van veel autoriteit binnen je niche;
 • meer conversies doordat je je techniek en content verbetert.

Dit zijn ze misschien nog niet allemaal, maar volgens mij genoeg redenen om actief te investeren in de SEO van je organisatie.

 

 

Hoe helpt een SEO specialist jou?

Een SEO-expert werkt continu aan verschillende verbeteringen zowel op als rond de website of specifieke landingspagina’s. Deze verbeteringen vinden plaats binnen drie hoofdgebieden: inhoud, technische aspecten en linkbuilding.

Bijvoorbeeld, er kan sprake zijn van het wekelijks publiceren van blogposts op een landingspagina, het verhogen van de website snelheid, of het plaatsen van artikelen op andere websites. Door deze verbeteringen regelmatig door te voeren, verbetert de positie van de website of landingspagina in de zoekresultaten van Google.

 

 

Wat zijn de fouten die gemaakt worden?

Bij het streven naar een hogere positie in Google, is het belangrijk om enkele valkuilen te vermijden:

 1. Wees voorzichtig met het gebruik van spamachtige links, zoals links van startpagina’s. Deze kunnen op lange termijn meer kwaad dan goed doen.
 2. Focus niet uitsluitend op de hoeveelheid content, maar zorg ervoor dat de content van hoge kwaliteit is en daadwerkelijk waarde biedt aan je bezoekers.
 3. Zie SEO niet als een losstaande oplossing voor bestaande problemen binnen bedrijfsprocessen. SEO moet een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering en marketingstrategie zijn om effectief te zijn.
 4. Wacht niet te lang met het integreren van SEO in de ontwikkelingsfase van je website. Beslissingen die vroeg in het proces worden genomen, zoals de keuze voor een bepaald thema, de structuur van de website of het gebruik van plugins, kunnen later moeilijk te wijzigen zijn zonder extra tijd en kosten.
 5. Zorg voor correcte meetbaarheid. Zonder de juiste tools en methodes om je SEO-inspanningen te meten, is het alsof je in het donker rijdt zonder lichten.
 
Op deze manier kom je wel hoog in Google

Om een hoge positie in Google te bereiken, is zoekmachineoptimalisatie (SEO) essentieel, wat inhoudt dat je zowel de content en techniek van je website optimaliseert als linkbuilding effectief inzet. SEO-experts begrijpen het belang van een evenwichtige aanpak van deze drie elementen. Het is cruciaal te erkennen dat geen enkel aspect belangrijker is dan een ander.

Als je van plan bent om zelf aan de slag te gaan met het verbeteren van je SEO, zal ik je een beknopte handleiding geven over waar je kunt beginnen met het aanbrengen van optimalisaties.

 

 

SEO-content

Content omvat alle inhoud op een website. Er zijn verschillende soorten content. Hieronder een lijst van de meest belangrijke soorten content voor SEO:

 • blogs;
 • lijstjes (De 5 beste tools voor SEO);
 • interactieve content (offerte aanvragen);
 • gegevens in tabellen;
 • video’s.
 

Schrijf voor je bezoekers

Contentcreatie draait om het voldoen aan de behoeften van je publiek, niet enkel om het behagen van Google. Het is de gebruiker die de waarde en relevantie van je content beoordeelt (1). Wanneer bezoekers meer tijd doorbrengen op je pagina, ziet Google dit als een teken van autoriteit en relevantie. Richt je daarom op het creëren van content die diep ingaat op wat je bezoekers zoeken.

Alles begint met de zoekopdracht. Vraag je af welke termen je publiek gebruikt en, nog belangrijker, welke intentie erachter zit. Het is jouw verantwoordelijkheid om precies te beantwoorden wat de zoeker nodig heeft. Dit is cruciaal om meer verkeer naar je website te leiden. Zoekintenties kunnen variëren:

 • Oriënterend;
 • Commercieel;
 • Transactioneel;
 • Informatief.
 

Het inzicht in de zoekmanier van je doelgroep is essentieel voor het afstemmen van je content. Identificeer je doelgroep en voer een zoekwoordanalyse uit om te begrijpen hoe zij zoeken in Google.

Op basis hiervan creëer je hoogwaardige content die aansluit bij de thema’s van je site. Met de frequente updates van Google’s algoritme, is het cruciaal om regelmatig aantrekkelijke, leesbare en relevante content te publiceren die resoneren met je doelgroep. Gebruik waar nodig bronnen om je expertise over het onderwerp te versterken.

 

 

Technische SEO

Naast de inhoud speelt de techniek een cruciale rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Technische aspecten zoals de indexeerbaarheid, laadsnelheid en de structuur van de website zijn fundamenteel.

Technische optimalisatie is essentieel omdat zelfs de beste content niet effectief is als bezoekers de site verlaten vanwege trage laadtijden. Techniek, content en linkbuilding moeten elkaar aanvullen en versterken. Hieronder volgt een uitleg over het verbeteren van de technische aspecten van een website.Doe Direct De GRATIS SEO-CheckWebsite Structuur

Een heldere structuur van de website is cruciaal voor zowel gebruikers als zoekmachines. Het maakt het voor Google gemakkelijker om de website te crawlen en te indexeren, wat de zichtbaarheid in zoekresultaten bevordert.

De backend van een website bestaat uit code: HTML, CSS en JavaScript, die samen de broncode vormen. HTML zorgt voor de basisstructuur, waarbij header tags worden gebruikt om titels en subkopjes aan te duiden, wat bijdraagt aan de structuur van de content. HTML wordt ook gebruikt om tags toe te voegen aan dubbele content (via noindex-tags), aangezien duplicaat content de ranking kan schaden.

CSS, een stylesheettaal, bepaalt het visuele ontwerp van een website, inclusief de lay-out. JavaScript voegt interactieve elementen toe en zorgt voor dynamische veranderingen op een website, waardoor de gebruikservaring verbetert.

De structuur van een website beïnvloedt direct het succes op Google, aangezien het de basis vormt voor URL’s, de opmaak van de sitemap en hoe effectief Google de site kan indexeren. Een goed gestructureerde website is dus een fundament voor een succesvolle SEO-strategie.Doe Direct De GRATIS SEO-CheckXML sitemap

Een XML sitemap is een plattegrond die alle URL’s van een website bevat (2). Deze sitemap is bedoeld voor Google. De crawlers gebruiken deze URL’s om bij webpagina’s terecht te komen. Het is daarom van groot belang dat je een XML sitemap creëert. Dit doe je via Google Search Console.

 

 

Laadsnelheid

De grootte van een webpagina bepaalt hoe snel deze laadt. Grote afbeeldingen of grote videobestanden zorgen ervoor dat een webpagina trager laadt. Om de laadsnelheid van de website te verbeteren, zijn er verschillende manieren.

Het is van belang om afbeeldingen te comprimeren. Hiermee verklein je de afbeelding terwijl de kwaliteit van de afbeelding behouden wordt. Een handige tool hiervoor is WP Smush.

Daarnaast zorgt een cache-plugin ook voor een snellere laadtijd. Deze plugin zorgt ervoor dat een eerder geladen versie van de website in het cache-geheugen blijft staan. Zo hoeven de elementen op een website niet nog een keer te laden. Het resultaat hiervan is een snellere webpagina.

 

 

Linkbuilding

Het proces van linkbuilding omvat het verkrijgen van backlinks van externe websites naar de jouwe, wat een positieve invloed heeft op hoe Google je site beoordeelt. Het is van cruciaal belang om te focussen op de kwaliteit van deze links boven hun kwantiteit, omdat links van hoogwaardige, SEO-rijke websites zwaarder wegen dan die van minder autoritaire sites. Het zorgvuldig selecteren van websites van waaruit je links wilt verkrijgen en het investeren in het creëren van kwalitatief hoogstaande gastartikelen kan je positie binnen Google’s zoekresultaten aanzienlijk verbeteren.

 

 

Verkrijg autoriteit met links

Het verwerven van links van pagina’s en websites met een hoge autoriteit is essentieel, aangezien deze hun eigen betrouwbaarheid overdragen aan jouw site. Google herkent en waardeert dit, wat de zichtbaarheid van jouw website ten goede komt. Domein autoriteit, een maatstaf voor de algehele betrouwbaarheid van een website, speelt hier ook een rol. Hulpmiddelen zoals Ahrefs kunnen gebruikt worden om de domein autoriteit van een site te bepalen, wat nuttig is bij het beslissen van welke links het meest waardevol zijn.

 

 

Optimaliseer ankerteksten

Bij het optimaliseren van ankerteksten, de zichtbare tekst van een hyperlink, is het belangrijk dat deze tekst accuraat de inhoud van de bestemmingspagina weergeeft. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de gebruikerservaring door duidelijkheid te bieden over de inhoud van de link, maar het voorkomt ook dat de tekst als spam wordt beschouwd door Google.

 

 

Identificeer broken backlinks

Het identificeren en corrigeren van broken links, zowel binnenkomend als uitgaand, is een andere cruciale stap. Dit kan betekenen dat je niet-functionerende links verwijdert of omleidt naar relevante, actieve pagina’s. Het verbeteren van de gebruikerservaring op deze manier kan ook een positief effect hebben op de ranking van je website in zoekmachines.Doe Direct De GRATIS SEO-CheckHet geheim om hoger in Google te komen

Het is cruciaal om een evenwichtige benadering te hanteren, waarbij je aandacht besteedt aan verschillende aspecten van zoekmachineoptimalisatie (SEO) om een hoge positie in Google te bereiken. Geen enkel element is op zichzelf staand het meest belangrijk; een geïntegreerde aanpak die alle belangrijke SEO-facetten omvat, is essentieel. Het is aan te raden om een gestructureerd schema te volgen waarin je systematisch tijd besteedt aan elk van deze gebieden.

Er bestaat geen vast stappenplan dat gegarandeerd leidt tot de nummer één positie in Google, aangezien het algoritme van Google voortdurend evolueert. Wat vandaag werkt, kan morgen anders geïnterpreteerd worden door updates in het algoritme.

Daarnaast is het belangrijk om de activiteiten van je concurrenten in de gaten te houden. SEO is een dynamisch speelveld waarin je concurrenten voortdurend hun strategieën kunnen aanpassen en verbeteren. Als zij nieuwe contentstrategieën zoals blogs of podcasts implementeren, kan het wijs zijn om dit ook te overwegen en te streven naar een nog betere uitvoering. Dit betekent dat je niet alleen je eigen SEO-praktijken moet optimaliseren, maar ook actief moet observeren en reageren op de strategieën van concurrenten om competitief te blijven.

 

 

Combineer SEA met SEO

Door SEA- en SEO-gegevens te combineren, kunnen waardevolle inzichten worden verkregen die elkaar aanvullen. Hier zijn enkele manieren waarop je data uit je SEA-campagnes kunt gebruiken voor je SEO-trajecten:

 1. Bepalen van zoekwoordrelevantie: Analyseer de prestaties van zoekwoorden in je SEA-campagnes om hun relevantie te beoordelen. Dit helpt je bij het identificeren van zoekwoorden met potentieel voor SEO-investeringen.
 2. Risico-inschatting bij investeringen: Door de conversiegegevens van zoekopdrachten in je SEA-campagnes te bekijken, kun je beter inschatten welke zoekwoorden het meest kansrijk zijn voor SEO-investeringen. Dit minimaliseert het risico van het investeren in concurrerende zoekwoorden die mogelijk geen rendement opleveren.
 3. Schatting van zoekvolume: Hoewel tools zoals Google Search Console en Ahrefs geen exact zoekvolume bieden, kan het inschakelen van een advertentie in Google Ads je helpen een nauwkeuriger beeld te krijgen van het zoekvolume voor specifieke zoekwoorden.
 4. Inschatten van concurrentieniveau: De gemiddelde kosten per klik (CPC) van je SEA-campagnes kunnen een indicatie geven van de concurrentie op bepaalde zoekwoorden. Dit kan je helpen bij het bepalen van de mate van concurrentie voor SEO-optimalisatie.

Door deze inzichten te combineren, kun je een effectievere strategie ontwikkelen voor zowel je SEA- als SEO-activiteiten, wat uiteindelijk kan leiden tot verbeterde prestaties en een hogere ROI.

 

 

Wat als je zeker bent van zoekwoorden waarmee je bovenaan in Google wilt komen?

Het is een verstandige strategie om zoveel mogelijk online vastgoed binnen Google te benutten door zowel SEO te optimaliseren als SEA-campagnes te laten draaien. Dit is vooral effectief voor zoekwoorden met een bewezen goede conversie. Het doel is simpelweg om zoveel mogelijk verkeer naar je website te leiden. Gezien de positieve Return on Advertising Spend (ROAS), vooral wanneer je dit afzet tegen de lifetime value van je conversies, zal deze aanpak hoogstwaarschijnlijk vruchten afwerpen.Doe Direct De GRATIS SEO-CheckBronnen

 1. R. van Veen
 2. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/build-sitemap
 3. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/links-crawlable#anchor-text-placement
 4. https://developers.google.com/search/docs/essentials/spam-policies
 

Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-specialist en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat zijn de componenten van hoog in Google komen?

Met jouw website een hoge plek in Google bemachtigen, gebeurt niet zomaar. Het antwoord is SEO. Search Engine Optimization. Ofwel: zoekmachineoptimalisatie. Het is een vraag waar ieder bedrijf mee bezig is. Want, hoe hoger in Google, des te meer potentiële bezoekers in aanraking komen met jouw bedrijf. Uiteindelijk brengt dit meer klanten, dus meer omzet en winst.

Het hoofddoel van SEO is om een landingspagina of website hoog te laten eindigen in de Google zoekresultaten. Het proces van SEO omvat drie belangrijke componenten. Dit zijn: content, techniek en linkbuilding. Aan de hand van tekst of de snelheid van een website vinden er verschillende optimalisaties plaats rondom de website.

Een andere, eenvoudigere en snellere manier om hoog in Google te eindigen, is SEA. Search Engine Advertising. Dit is niet gratis, dus als bedrijf of website heb je hier wel budget voor nodig. Je betaalt voor een advertentie, kiest welke doelgroep de advertentie te zien krijgt en je belandt vrijwel direct bovenaan in de Google zoekresultaten. Het nadeel hieraan is dat SEA geld kost en het is vooral een kortetermijnstrategie, in tegenstelling tot SEO. SEO focust vooral op de lange termijn. De resultaten van SEO laten om deze reden ook langer op zich wachten.

SEO focust zich op drie componenten:

 • Content. Schrijf relevante, nuttige teksten van kwaliteit. Tip: schrijf op iedere pagina over slechts één onderwerp. Zo raakt Google niet in de war, maar jouw bezoekers ook niet.

Schrijf teksten die aansluiten bij de zoekintentie. Denk na over op welke vragen de bezoeker antwoorden wil en verwerk die antwoorden in je tekst. En gebruik tussenkopjes. Dit maakt dat de tekst beter leesbaar wordt voor de bezoeker en bovendien leidt het tot betere zoekresultaten in Google.

Zorg dat iedere tekst uniek is. Dit is essentieel voor Google. Anders kiest Google slechts één pagina die hij relevant vindt en zal de andere pagina’s negeren. Daarnaast vindt de gebruiker dit ook fijner. Ook is de lengte van een tekst een belangrijk punt om bij stil te staan. Hoe langer de content, hoe beter de kwaliteitsscore bij Google. Tot slot: gebruik long tail zoekwoorden in jouw teksten. Dit zijn hele specifieke zoekwoorden (met meerdere woorden) waar weinig concurrentie op is. Door middel van deze specifieke zoekwoorden beland je bij de juiste doelgroep hoog in Google.

 • Techniek. Naast relevante, kwalitatieve content is de techniek van een website ook een onmisbaar component om hoog in Google te belanden. Je mag dan nog zo sterke content geschreven hebben, maar op het moment dat de website niet snel genoeg laadt, klikt de bezoeker hem weg. En dat heeft weer gevolgen voor een hoge plek in Google. Zorg er dus voor dat de website snel laadt. Dit doe je door bijvoorbeeld onnodige plug-ins weg te halen of de afbeeldingen te verkleinen.

Zorg voor een mobiele versie van jouw website. Er wordt namelijk veel gegoogeld via mobiele apparaten. Ook de structuur van een website is van belang. Dit doe je door titels en tussenkopjes te verduidelijken aan de hand van headers. De website structuur is van grote invloed op jouw plek in Google.

 • Linkbuilding. Linkbuilding betekent dat links van andere websites naar jouw website doorverwijzen. Google kadert jouw website dan in als betrouwbare bron en dat betekent weer een stapje omhoog in de zoekresultaten. De kwaliteit van de backlinks is hierbij wel belangrijk. Google controleert namelijk de betrouwbaarheid van deze websites. Een slechte website beïnvloedt de ranking in de zoekresultaten.

Zorg voor diversiteit onder de backlinks. Laat niet alle links uit maar één bron komen. Dit kan namelijk weer worden gezien als spam. Linkbuilding kan je ook genereren uit jouw eigen netwerk. Vraag aan mensen binnen jouw netwerk of ze een verwijzing naar jouw website willen plaatsen.

Kan ik binnen één dag organisch hoog in Google komen?

Het antwoord is nee. SEO is een langetermijnstrategie. Binnen een maand is zelfs al onrealistisch voor veel websites. Google zegt dat het gemiddeld 4 maanden tot een jaar duurt voordat je mogelijk de nummer 1-positie behaalt. Volgens een onderzoek van Ahrefs duurt het nog langer. Namelijk: bijna 95% van alle nieuw gepubliceerde pagina’s haalt geen top 10-positie binnen een jaar. Slechts 5% haalde deze positie wel.

Organisch hoog in Google belanden heeft veel tijd nodig. En geduld. Wil je direct bovenaan staan? Dan is het enige antwoord: SEA. Maar dan nog moeten jouw advertenties aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, wil je boven je concurrenten belanden.

Hoe kom je eigenlijk hoog in Google?

Een hoge plaats in Google bemachtigen bereik je door de inzet van SEO en/of SEA. SEO kost veel tijd en geduld; de resultaten hiervan zie je pas na een lange tijd, maar zijn wel vaak blijvend (indien je SEO niet loslaat). Bij SEA zie je vrijwel direct resultaat, maar dit kost wel geld. Bovendien ben je je plek ook gelijk weer kwijt, op het moment dat je niet meer betaalt.

SEO omvat drie componenten:

 • Content: het schrijven van relevante, nuttige teksten van kwaliteit.
 • Techniek: de website dient snel te laden en de structuur van de website moet duidelijk zijn.
 • Linkbuilding: dit zijn links van andere websites die verwijzen naar jouw websites (backlinks). Google ziet jouw website dan als betrouwbare bron. Je verkrijgt hiermee autoriteit.

Door middel van bovenstaande componenten toe te passen voor jouw website, is het mogelijk om na verloop van tijd hoog in Google te belanden.

Wat zijn de voordelen van hoog scoren in Google?

Uit onderzoek is gebleken dat ruim één op de drie van alle Google-gebruikers klikt op de eerste link. Dit is dan ook een belangrijk voordeel aan hoog in Google scoren. Hoog in Google betekent simpelweg: meer bezoekers op jouw website en daarmee meer omzet en winst genereren.

Maar waarom hoog in Google? Google is de meest gebruikte zoekmachine in Nederland en eigenlijk over de hele wereld op dit moment. Elke seconde worden er bijna 40.000 zoekopdrachten uitgevoerd op Google. Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar. Dit aantal wordt met de dag groter. In september 2020 gebruikte zelfs 97,37% van alle Nederlanders Google als zoekmachine. In vergelijking met Bing en Yahoo: het marktaandeel van Bing was in 2019 slecht 4,69%. Voor Yahoo was dit nog minder, namelijk 1%.

Wat zijn voorbeelden van websites die hoog staan in Google?

Tegenwoordig is SEO voor ongeveer ieder bedrijf onmisbaar. Het ene bedrijf doet het op dit gebied beter dan de ander en bemachtigt daarmee een hoge plaats in de organische zoekresultaten. Voorbeelden van websites die veel tijd aan SEO besteden en een hoge plek bemachtigen, zijn:

 • Bol.com. Bol speelt in op de zichtbaarheid van al haar producten. Ze optimaliseren de product content, zodat de juiste doelgroep het product kan vinden.
 • Coolblue. Ze doen het goed op SEO-vlak. Hiermee genereert Coolblue een hoge autoriteit in de online wereld.
 • Marktplaats. Een belangrijke SEO-doelstelling voor Marktplaats is: goede user engagement, user experience en het verlagen van de bounce ratio. Bounce ratio betekent het percentage bezoekers dat vrijwel meteen van de website wegklikt.
 • Kieskeurig. Met ruim 170.000 bezoekers per dag is Kieskeurig een van de grootste consumentensites van Nederland. Voor ieder product wordt een uitgebreide informatiepagina geschreven. Hierbij wordt de gedachtegang van de lezer in kaart gebracht.
 • Zalando: Zalando doet veel aan SEO, maar tegelijkertijd verliezen ze de waarde voor de bezoeker nooit uit het oog. Usability en relevante content vinden zij heel belangrijk. In veel landen is de website van Zalando een autoriteit.
 • Albert Heijn. AH is de leider binnen de online zoekmarkt wat betreft supermarkten. Daarnaast scoren zij ook hoog op customer experience.
 • Omoda. Omoda kiest voor een duidelijke navigatiestructuur op de website. De hoofdnavigatie is heel breed, maar wordt steeds specifieker. De categorie laarzen is bijvoorbeeld onderverdeeld in korte, lange en vachtlaarzen. Deze hiërarchische structuur zorgt voor een goede vindbaarheid op Google én draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoeker.
 • Beter Bed. Beter Bed wint op SEO-gebied wat betreft de branche bedden en matrassen. Ikea en Leen Bakker zaten ze op de hielen. Reden hiervoor is dat Beter Bed alleen spullen van hun eigen merk verkoopt. Net als Ikea. Beter Bed scoort hoog op linkbuilding gecombineerd met veel zoekwoord rijke anchor teksten.
 • Leen Bakker. Samen met Goossens domineren deze woonwinkels de zoekresultaten in Google. Maandelijks vinden er 1,3 miljoen zoekresultaten plaats op het gebied van woonkamer gerelateerde producten. Hiervan haalt Leen Bakker maar liefst 6,40% binnen op hun website. Dit komt neer op honderdduizenden bezoekers per jaar.

Op welke manier helpt samenwerken met een SEO-specialist bij hoger komen in Google?

Wanneer je een samenwerking aangaat met een SEO-specialist, voert hij of zij voor jou zoekmachine optimalisatie werkzaamheden uit. Deze optimalisaties hebben betrekking tot de drie pijlers van seo: content, techniek en linkbuilding. Het doel van een SEO-specialist is om jouw website beter vindbaar te maken in zoekmachines, voornamelijk in Google. Een SEO-specialist zorgt daarnaast ook voor meetbaarheid en daarmee inzicht.

Natuurlijk kun je jouw SEO ook zelf doen, maar vergeet niet: SEO is een vak apart. Een SEO-specialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en heeft veel kennis in huis. Daarnaast heeft een SEO-specialist toegang tot alle belangrijke tools om jouw SEO naar een hoger plan te tillen. Een ander voordeel aan de samenwerking met een SEO-specialist, is dat je zelf weer meer tijd hebt voor andere dingen.

Waar kan ik zien hoe hoog ik in Google sta?

Inzicht in jouw website is heel erg belangrijk. Aan de hand van deze informatie kun je jouw website namelijk optimaliseren. Door middel van verschillende SEO-tools kom jij erachter op welke plek je staat in Google. Een hele bekende is Google Search Console. Deze tool is van Google en is gratis. Een andere tool is Ahrefs. Deze tool kost geld, maar biedt je wel heel veel inzichten.

In Ahrefs zie je het zoekwoord waar je voor scoort en het aantal mensen dat hier maandelijks naar zoekt. Daarnaast verkrijg je inzicht in het verkeer dat jij trekt met dit zoekwoord en je ziet de URL van het zoekwoord. Tot slot zie je ook wanneer de resultaten voor het laatst geüpdatet zijn. De voordelen van Ahrefs zijn:

 • biedt accurate resultaten;
 • biedt inzicht in alle belangrijke metrics voor zoekwoorden;
 • kan zo goed als alle aspecten van SEO tracken.

Hoe komt een website bovenaan in Google?

Met een website bovenaan in Google belanden, gaat niet zomaar. In principe bepaalt Google jouw positie aan de hand van allerlei factoren. Desondanks kun je hier door middel van bepaalde trucs wel invloed op uitoefenen.

Deze invloed oefen je uit aan de hand van SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). SEO gaat over de gratis, organische zoekresultaten. SEA gaat over de betaalde zoekresultaten.

SEO is een stuk tijdrovender, maar een duurzamere manier om hoog in Google te belanden dan SEA. Bij SEA betaal je geld aan Google om bovenaan te staan en dit sta je dan ook vrijwel direct. Maar op het moment dat je stopt met betalen, verdwijn je ook gelijk van je positie.

Bij SEO kost het heel veel tijd en inspanning om hoog in Google te belanden, maar daar tegenover staat wel dat jouw resultaat blijvend is.

SEO bestaat uit drie componenten waar je met jouw website in moet investeren:

 • Content: het schrijven van relevante, kwalitatieve teksten. Deze teksten bevatten de zoekwoorden waar jouw doelgroep op zoekt.
 • Techniek: dit betreft onder andere een snelle laadtijd (maximaal een aantal milliseconden) en een duidelijke website structuur.
 • Linkbuilding: dit zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Je verkrijgt hiermee online autoriteit en dat is iets wat zeer gewaardeerd wordt door Google.

Wat weerhoudt een website om hoger in Google te komen?

We willen allemaal hoog in Google staan met onze website. Dit betekent namelijk meer bezoekers, meer potentiële klanten en dus meer omzet en winst. Dit vergt veel tijd en inspanning.

Wanneer je dit niet levert, heb je waarschijnlijk een lagere plek in Google. Een lage plek in Google kan verscheidene redenen hebben.

 • Je bent niet relevant genoeg voor de zoekterm. Het is belangrijk dat je zoekwoorden gebruikt die relevant zijn voor jouw product of dienst. Daarnaast dien je deze zoekwoorden meerdere malen te verwerken in een tekst van minimaal 400 woorden.
 • Jouw website is niet mobiel geschikt. Google houdt rekening met de mobiel geschiktheid van een website. Wanneer dit niet het geval is, kan het zo zijn dat Google je naar beneden plaatst in de ranking.
 • Je hebt minder online autoriteit dan de concurrentie. Zorg ervoor dat er links op andere websites naar jouw website verwijzen. Dit geeft jou autoriteit en dat wordt door Google gewaardeerd.
 • Jouw website heeft een matige gebruikservaring. Je website is bijvoorbeeld traag, ingewikkeld of zelfs irritant voor de bezoeker.
 • Het hangt af van het individu. De zoekresultaten kunnen per persoon verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van persoonlijke factoren, zoals jouw zoekgeschiedenis of de woonplaats vanaf waar je zoekt.
 • Je teksten zijn niet uniek. Wanneer je teksten kopieert, zet Google je een paar plekken naar achteren. Of juist wanneer je overdreven vaak een zoekwoord in de tekst hebt staan. Dit werkt allemaal averechts.

Is hoger in Google komen ook altijd beter?

Wat betreft de organische zoekresultaten door middel van de inzet van SEO is het antwoord ja. Wat betreft hoog in Google komen door middel van SEA is het antwoord niet altijd ja.

Natuurlijk is het vandaag de dag heel belangrijk om hoog in Google te staan. Meer dan 90% van alle Nederlanders begint namelijk zijn of haar zoektocht naar een bedrijf in de zoekmachines. Wanneer je op dit moment aanwezig bent in de zoekmachine, kun je potentiële klanten naar jouw website verkrijgen.

Desondanks ligt de conversieratio van organische bezoekers (SEO) een stuk hoger dan die van bezoekers uit advertenties (SEA). Dit is dan ook de reden waarom hoger in Google komen door de inzet van SEA niet altijd beter is.

Een hoge, onbetaalde positie in Google komt ook altijd geloofwaardiger over op de bezoeker dan een hoge, betaalde positie in Google. De conclusie is dan ook: investeren in SEO is altijd de moeite waard, investeren in SEA is soms de moeite waard.

Helpt SEA mij om hogerop in Google te komen?

Op het moment dat SEO en SEA met elkaar gecombineerd worden, kunnen er ook meer gegevens uit worden gewisseld. SEA kan dus zeker helpen om hogerop in Google te komen. Als ik een SEA-campagne heb gedaan, dan kan ik deze data analyseren en zo de relevantie van de zoekwoorden bepalen. Er komt wel heel veel meer bij kijken dan alleen dit. Hogerop komen in Google doe je niet alleen met SEA of alleen met SEO, alle factoren hangen met elkaar samen.

Dankzij SEA kun je wel een betere positie bemachtigen in Google met je website, maar je moet je dan afvragen of dat het voor de korte of lange termijn is. Zolang jij blijft betalen voor advertenties dus voor SEA, blijf je misschien goed scoren in Google, maar als je stopt, dan zal je positie snel in worden genomen door een concurrent.

Daarom raad ik je aan om verder te kijken dan alleen naar SEA. Je wil namelijk niet alleen maar veel geld betalen om een hogere positie te krijgen, je wil ook dat het blijvend is en op een andere manier kan, combineren met SEO is een goed idee!

Hoe rankt Google websites?

Bij de ranking in Google wordt er naar verschillende factoren gekeken:

 • Snelheid van de website/pagina, het is van belang dat je een website hebt welke de pagina’s snel kan laden. Bezoekers zitten er namelijk niet op te wachten dat ze lang moeten wachten om informatie te krijgen. Als het hen te lang duurt zullen zij gaan en dat kan je klanten kosten (zonde).
 • Dubbele, gestolen of unieke content. Google kijkt naar alle teksten, hebben deze goede titels? Zijn er tussenkoppen gebruikt? Is de tekst volledig uniek? Heb jij geen dubbele content geplaatst of plagiaat gepleegd?
 • Backlinks, er moeten links van en naar je website gaan, hierdoor krijg je ook een betere positie in Google. Je website wordt dan gezien als meer betrouwbaar. Het gaat niet om de hoeveelheid linkt, maar om de kwaliteit van de betreffende links.
 • Responsive design, tegenwoordig moet een website ook mobiel vriendelijk zijn. Veel mensen maken gebruik van een mobiel apparaat om snel wat op te zoeken of te bestellen. Als je website daarbij aansluit, zal je ook beter ranken in de zoekmachine Google.

Wat zijn de kosten om hoger in Google te komen?

Als je hoger in Google wil komen hoeft dat niet duur te zijn. Het ligt eraan welke optimalisaties je zelf kunt doen op het gebied van SEO. Het inhuren van een SEO-specialist kost uiteraard wel geld, maar dat is vaak ook zo weer terugverdiend. Als je middels SEA hogerop in Google wil komen kan dat ook, maar dan moet je ook weten dat je weer voor een advertentie moet betalen.

Je bent dus zelf verantwoordelijk of dat het je veel gaat kosten om hoger in Google te komen. Je zou ook de SEO stappen kunnen doorlopen en dan kun je zelf vaak al een heel eind komen om hoger in Google te scoren. Uiteraard kan dit werk ook volledig uit handen worden gegeven aan mij. Voor een vast bedrag per uur ga ik voor je aan de slag en leg ik je uit wat je van mij mag verwachten.

Het is met name van belang dat je maandelijks met je site bezig bent, zoals landingspagina’s toevoegen of bloggen. Op deze manier kan Google de site iedere keer indexeren en ziet ook dat je nieuwe dingen toe hebt gevoegd.

Hoe hoog moet mijn website in Google staan om relevant te zijn?

Je hebt vaak als doel om hoger in Google te komen, maar er is meer. Je wil namelijk een beoogde conversie realiseren en dat doe je door organisch verkeer. Het moet meetbaar zijn en daardoor heb je doelen nodig. Meestal wordt er vanuit een SEO-traject gekeken naar de mogelijke doelstellingen.

Sommige mensen hebben een bepaalde tijd een budget beschikbaar om dan hoger in Google te komen en gebruiken dan SEA. Ze betalen dan voor de advertenties en dat kan een duur grapje zijn. Maar het voordeel wat je dan wel hebt is dat je voor bepaalde zoekwoorden direct bovenaan zichtbaar bent. Het nadeel is dat wanneer je met SEA stopt, je positie in Google ook verdwenen is. Daarom kun je beter met SEO investeren in je positie in Google zodat het ook voor de langere termijn werkt.

De meeste bezoekers zullen op de eerste pagina van Google kijken dus als je daar gevonden wil worden dan moet je daarvoor aan de slag. Op die manier kun je relevant zijn voor zoekers, maar denk dan wel aan het gebruik van de juiste zoekwoorden.

Kan ik zelf aan de slag met mijn website om hoger in Google te komen?

Een SEO-specialist zoals ik kan je helpen om een website hoger in Google te krijgen. Daarvoor zal ik structureel diverse optimalisaties uitvoeren rondom de website of een betreffende pagina. Ik besteed daarbij aandacht aan content, techniek en linkbuilding. Ik kan bijvoorbeeld wekelijks een blog schrijven, maar ik kan ook de snelheid van de site verbeteren en artikelen uitzetten op andere sites (zodat er links naar jouw website gaan).

Het is mogelijk dat jij zelf aan de slag gaat met je website om hoger in Google te komen. Je moet er dan wel genoeg vanaf weten en de juiste stappen kunnen zetten. Gelukkig kun je dat allemaal wel leren door online een cursus te volgen. Hetgeen wat je dan hebt geleerd kun je direct in de praktijk toepassen op je eigen site.

Je kunt al met kleine aanpassingen beginnen, zoals zoekwoorden toepassen in je huidige teksten, nieuwe pagina’s toevoegen, zorgen dat er links naar je website verwijzen etc. Als je hier hulp bij nodig hebt dan kan ik je altijd helpen en ook voorzien van advies.

Kan elke website hoog in Google komen te staan?

Je hoort het vast en zeker veel mensen zeggen, ik wil hoger in Google komen, maar dan is er nog de vraag hoe doe je dat? Daar komt erg veel bij kijken weet ik uit ervaring. In principe is het wel zo dat iedere website hoog in Google kan komen te staan, maar bij de één is daar meer voor nodig dan bij de ander. Het ligt eraan op welke positie de website zich nu bevindt bijvoorbeeld.

Welke doelen heb je voor ogen? Scoor jij op bepaalde zoekwoorden al heel goed, maar heb je nog meer woorden waar je op gevonden wilt worden? Het kan ook zijn dat je helemaal nog niet zichtbaar bent in de zoekmachine. Dan is het van belang om in te spelen op alle mogelijke factoren om je website eerst goed zichtbaar te krijgen in de zoekmachines zoals Google.

Hoe het proces er uit gaat zien, is dus heel persoonlijk, en hangt ook af van je doelen en waar je nu staat. Maar ik help je graag om je website hoog in Google te krijgen en dat geldt ook voor een webshop.

Wat is het belangrijkste component om hoger in Google te komen?

Een website kan hoger in Google komen door SEO actief te optimaliseren. Je betaalt dan niet voor iedere klik, wat je bij SEA wel moet doen. Het draait bij SEO om content, techniek en autoriteit (linkbuilding). Als deze combinatie goed is, dan kun je hoger in Google komen. Maar er zal vaak wel het nodige gedaan moeten worden voordat je website ook echt goed gaat scoren in Google en andere zoekmachines.

Het is sowieso waardevol om regelmatig relevante content toe te voegen op je website. Daarin kun je de juiste zoekwoorden verwerken en van daaruit ook weer kijken naar de positie in Google. Hoe doet de concurrent het? Hebben zij meer links? Dan zal je ook daarin moeten investeren, ik kan je daarbij helpen en zorgen voor goede linkbuilding.

Het zijn allemaal kleine stapjes die je samen verder brengen om je positie in Google te versterken. Je wil namelijk snel goed gevonden worden, maar ook op de lange termijn wil je dat dit in orde is. Daarom zal je hierin moeten blijven investeren en ik kan je daarbij helpen.

Hoe bepaal ik voor welke zoekwoorden ik hoog in Google wil komen?

Je moet je doelgroep kennen en weten op welke woorden zij zoeken en daar op inspelen. Maar je gaat ook naar de concurrentie kijken, waar focussen zij zich op? Dit kan ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Je verkoopt kozijnen, dit concurrentie ook, maar wat is jouw specialiteit? Hout of kunststof? Plaats je ze ook? Doe je aan maatwerk? Allemaal extra punten die je kunt benoemen en waar je dan weer landingspagina’s van kunt maken, bijvoorbeeld kunststof kozijnen op maat.

Het gaat er om dat jij specifieke zoekwoorden krijgt waar je doelgroep op zoekt, maar ook van hetgeen wat jij hen te bieden hebt. Ben je actief in een bepaalde regio? Dan kun je denken aan kozijnen (plaatsnaam). Als je in heel Nederland actief bent dan kun je pagina’s maken met kozijnen (provincie). Het is daarom heel persoonlijk welke zoekwoorden er bij je website horen.

Door een uitgebreid zoekwoorden onderzoek uit te (laten) voeren, krijg je hier een beeld van en kun je dat vertalen naar de praktijk. Ik kan je hierin ondersteunen, maar ik kan ook al het werk uit handen nemen en ervoor zorgen dat jij met je website hoog in Google komt met bepaalde zoekwoorden.